innerlijke democratie

PERSOONLIJK BURGERSCHAP – BEROEPSONDERWIJS

Innerlijke democratie gaat om de waarden en vaardigheden die je als mens nodig hebt om mee te doen en bij te dragen aan een democratische samenleving. Dit is nu ook uitgewerkt voor het beroepsonderwijs. Als training voor studenten en docenten, of als basis van het curriculum.

Het concept innerlijke democratie komt uit het werk van de Nijmeegse psycholoog Hubert Hermans. Het gaat ervan uit dat we in de samenleving verschillende posities innemen, ik-burger, ik-consument, enz. Die brengen elk andere perspectieven, andere relaties en verantwoordelijkheden met zich mee. Op basis van het wetenschappelijk werk van Hermans is een programma ontwikkeld voor studenten in educatieve, pedagogische en sociale opleidingen: Democratie begint bij jezelf. Daarin worden studenten uitgedaagd om van elkaar en van zichzelf te leren, door tegenspraak, de dialoog met zichzelf en elkaar aan te gaan en zelfreflectie toe te passen.Het Blauwe Punt verzorgt trainingen in Innerlijke Democratie voor studenten in mbo of hbo. Vraag naar de mogelijkheden.

Het boek Democratie begint bij jezelf is in te zien op de site van de uitgever Coutinho en daar of bij de boekhandel verkrijgbaar.
Het boek kan ook besteld worden bij Het Blauwe Punt voor 24,95, zonder verzendkosten. Dat kan door het invullen van het contactformulier. Het boek zal u per ommegaande worden toegezonden.